Wat is bloedarmoede?
Bloedarmoede betekent dat je te weinig rode bloedlichaampjes in je bloed hebt of dat de rode bloedlichaampjes niet goed werken. In medische termen heet dit anemie. In rode bloedlichaampjes zit de stof hemoglobine. Deze stof zorgt voor de transport van zuurstof door je lichaam, waardoor je lichaam voldoende zuurstof heeft. Voor het aanmaken van hemoglobine heeft het lichaam ijzer nodig. Als je dus een tekort hebt aan ijzer kan er niet genoeg hemoglobine aangemaakt worden, waardoor bloedarmoede ontstaat. Als je langere tijd last hebt van bloedarmoede vermindert dat je weerstand en ben je vatbaarder voor verkoudheden en andere infecties.
Symptomen bloedarmoede
Verschijnselen en symptomen die gepaard gaan met bloedarmoede zijn meestal erge vermoeidheid of extreme vatbaarheid voor infecties als bijvoorbeeld verkoudheid. Bij een ernstig geval van bloedarmoede zijn symptomen als kortademigheid, een erg bleke huid, bleke lippen, hoofdpijn, duizeligheid, maar ook flauwvallen veel voorkomende symptomen van bloedarmoede. Herken je één of meerdere van deze symptomen, dan is het aangeraden je huisarts te bezoeken.
Oorzaak bloedarmoede
De meest voorkomende oorzaak waardoor men te kampen heeft met bloedarmoede is een tekort aan ijzer. Een tekort aan ijzer kan door verschillende oorzaken ontstaan. Enorm veel verlies van bloed door verwonding, hevige menstruatie of door verkeerde voeding. Daarnaast zijn er nog enkele andere factoren die voor bloedarmoede kunnen zorgen. Zo kan ook een tekort van vitamine B12 de oorzaak zijn van bloedarmoede. Ook erfelijke aandoeningen, die er met name voor zorgen dat je niet genoeg hemoglobine aanmaakt of dat de betreffende hemoglobine niet voldoende zuurstof kan transporteren kunnen bloedarmoede veroorzaken. Een andere oorzaak van bloedarmoede is het te vroeg kapot gaan van rode bloedcellen.
Bloedarmoede zwangerschap
Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met bloedarmoede. Je lichaam vraagt om veel zuurstof tijdens een zwangerschap, omdat je ademt voor twee personen. Je lichaam maakt daarom tijdens de zwangerschap ook meer bloed aan. Er komt op die manier dus meer bloedplasma bij dan dat er rode bloedcellen bij komen, waardoor de balans in de war raakt met als gevolg dat er verschijnselen van bloedarmoede naar voren treden. Vooral aan het einde van de zwangerschap neemt de behoefte aan ijzer toe en is het belangrijk om het juiste voedsel te eten om aan deze vraag tegemoet te kunnen komen.
Bloedarmoede voorkomen
Bloedarmoede kan voorkomen of verminderd worden, door voedsel te eten waar voldoende ijzerwaarden inzitten die nodig zijn voor de aanmaak van hemoglobine.
De volgende voedingsmiddelen bevatten veel ijzer:
- volkoren producten.
- peulvruchten.
- de meeste groene groentes
- appelstroop
- vlees
- ei
- noten
Daarnaast zijn er voedingsmiddelen als limonadesiroop, cornflakes en biscuitjes die ook veel ijzer bevatten. Naast ijzer is het ook belangrijk voldoende vitamine B12 en foliumzuur binnen te krijgen. Vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten en foliumzuur in bijvoorbeeld asperges, spinazie, peulvruchten en volkoren producten.