Wat is hyperventilatie?
Hyperventilatie betekent letterlijk verhoogde ademhaling. Mensen gaan sneller en dieper ademhalen bij hyperventilatie dan normaal. Elke keer dat je ademhaalt, haal je zuurstof binnen, dat je lichaam nodig heeft op dat moment voor allerlei processen. Bij deze lichamelijke processen ontstaat koolzuur, dat we dan weer uitademen. Als je te snel of te diep inademt, komt er teveel aan zuurstof binnen en wordt er teveel aan koolzuur uitgeademd.
Er blijft dan te weinig koolzuurgas over in het bloed en dat verstoord de lichaamsprocessen. Hierdoor krijgt men allerlei klachten, die weliswaar niet ernstig, maar wel erg lastig kunnen zijn. Hyperventilatie treedt meestal op onder psychische druk, stress of bij grote inspanning. Het heeft niets te maken met hart- of longaandoeningen en is dus behalve erg vervelend niet gevaarlijk.
Symptomen hyperventilatie
Wat zijn symptomen die je kan krijgen bij hyperventilatie? Men kan het benauwd krijgen, hartkloppingen, prikkelende handen en voeten, gaan transpireren of een beklemmend gevoel op de borst krijgen. Een hyperventilatieaanval kan buikpijn, diarree, hoofdpijn of een gevoel van griep tot gevolg hebben. Als men een aanval heeft van accute hyperventilatie, kan dat heel beangstigend zijn, omdat men het gevoel heeft dat men stikt. Klachten kunnen zijn dat de spieren van de armen en kuiten verkrampen, wat tot onvrijwillige en ongecontroleerde bewegingen kan leiden. Als men dan niet begrijpt wat er aan de hand is, kan men in paniek raken. Zo raakt de ademhaling nog meer van slag en wordt de aanval nog heftiger.
Hyperventilatie voorkomen
Om hyperventilatie te voorkomen, is het verstandig na te gaan wanneer een aanval zich voordoet. Wat deed je op dat moment of wat gebeurde er op dat moment? Zo leer je ook de daarmee gepaard gaande voorverschijnselen te herkennen en kun je maatregelen nemen een aanval te voorkomen.
Hyperventilatie ademhalingsoefeningen
Het is verstandig om ademhalingsoefeningen te doen als je al eens te maken hebt gehad met een hyperventilatieaanval. Ademhalen met je buik is de beste manier van ademhalen. Deze is meestal minder diep dan de borstademhaling. Dit is iets wat niet iedereen automatisch doet, dus moet je daar bewust mee bezig gaan. Bij een goede buikademhaling mag je borst nauwelijks op en neer gaan.
Adem onder controle houden
Door bewust adem te halen is het makkelijker je adem onder controle te houden, wat een paniekaanval tijdens hyperventilatie kan voorkomen. In de praktijk valt dit best wel tegen, omdat de verschijnselen als hartkloppingen en druk op de borst zo beangstigend zijn. Een plastic of papieren zakje kan dan uitkomst bieden. Dit houdt je voor je neus en mond tijdens een aanval. Het koolzuurgas dat je uitademt komt dan in het zakje terecht en wordt dan weer ingeademd, zodat het weer in het bloed terug kan komen. De verschijnselen van hyperventilatie zijn dan vaak zo weer over.
Inhaler
Tegenwoordig hebben veel apothekers een speciaal inhaleerapparaatje te koop, wat zeer eenvoudig, maar ook zeer effectief is tegen hyperventilatie. Het is klein en dus handig om mee te nemen en makkelijk schoon te spoelen onder de kraan.