Wat is menstruatie?
De menstruatie is het gedeelte van de menstruatiecyclus waarin de dikke wand van de baarmoeder wordt opgeschoond omdat er geen embryo in is opgevangen. De baarmoeder wordt leeggemaakt voor de volgende ovulatie. Menstruatie komt van het Latijnse woord mensis, dat maand betekent. De menstruatie vindt elke maand plaats. In de volksmond wordt vaak ‘ongesteld zijn’ gebruikt in plaats van ‘menstruatie’.
Symptomen en klachten van menstruatie
Wat zijn symptomen, verschijnselen en klachten van menstruatie of ongesteld zijn? Hieronder meer informatie over symptomen van ongesteld zijn.
- Je kunt last hebben van ovulatiepijn als je ongesteld bent. Dit is de pijn die naar voren treed vlak voor de ovulatie plaats vindt. Dit is ongeveer 14 dagen voordat de daadwerkelijke menstruatie plaats vindt.
- Als gevolg van de menstruatie wordt in de laatste week dankzij de hormonen vocht vastgehouden door je lichaam. Je kunt hierdoor pijnklachten krijgen alvorens de menstruatie begint. Naast buikpijn zijn ook hoofdpijn, slapeloosheid en misselijkheid veel voorkomende symptomen.
- Je hebt pijn tijdens de menstruatie dat veroorzaakt wordt doordat er kramp optreed in het spierweefsel van je baarmoeder.
Menstruatiecyclus
Tijdens de eerste helft van de cyclus van het ongesteld zijn maken de eierstokken oestrogeen aan. Een hormoon die ervoor zorgt dat er binnen een periode van twee weken een eicel wordt gerijpt. Tijdens de ovulatie, of eisprong, wordt deze rijpe eicel de eileider in geschoten. In de tussentijd groeit er dankzij het hormoon progesteron het baarmoederslijmvlies uit waar eventueel de bevruchte eicel zich kan nestelen. Wanneer dit aan de orde is dan neemt de placenta het maken van de progesteron hormoon over. Progesteron zorgt ervoor dat het verdikte slijmvlies in tact blijft in de baarmoederwand. Wanneer er zich geen bevruchting plaatsvindt dan wordt het door een sterke daling aan progesteron het slijmvlies afgestoten. Tijdens de menstruatie verlaat dit slijmvlies het lichaam van de vrouw middels het bloed.
Eerste keer ongesteld
Over het algemeen begint een vrouw met menstrueren wanneer ze haar 12e of 15e leeftijd bereikt. Tijdens het eerste jaar vindt er meestal geen ovulatie plaats. Tijdens deze periode kan het zo zijn dat de cyclus langer duurt dan 28 dagen en erg onregelmatig is.
Anticonceptie
Wanneer je anticonceptie middelen gebruikt kunnen we niet spreken over een menstruatiecyclus. De hormonen nemen een aantal functies over en er vindt geen ovulatie plaats. Als je de pil slikt en hiermee stopt na 21 dagen dan kan er onttrekkingsbloeding optreden. Dit is niet te verwarren met het daadwerkelijk menstrueren.