Voeding

8 gezonde tussendoortjes

Er zijn maar weinig mensen die slechts drie keer per dag een maaltijd eten en voor de rest van de dag niks. De meeste mensen eten tussen de maaltijden door een of meerdere tussendoortjes. Het voordeel hiervan is dat de bloedsuikerspiegel regelmatiger blijft. Het nadeel kan echter zijn dat je gaat snacken en kiest voor ongezonde tussendoortjes. Dit kan leiden tot gewichtstoename of een slechtere conditie. Om het je makkelijker te maken zetten wij 8 gezonde tussendoortjes voor je op een rij.

Kies voor een stuk fruit

Het meest voor de hand liggend tussendoortje is een stuk fruit. Niet iedereen vindt fruit even lekker, maar het voordeel is dat er heel veel verschillend fruit is zodat er altijd wel een fruitsoort is dat je lekker vindt. Fruit zoals een appel of een banaan is bovendien makkelijk mee te nemen voor onderweg. Ook kun je tegenwoordig bij de supermarkt reeds gesneden appel kopen of stukjes kokosnoot, wat het ook makkelijker maakt om mee te nemen onderweg en om in de supermarkt een gezonde keuze te maken.

Groente als gezond tussendoortje

Een ander voor de hand liggend gezond tussendoortje is groente. Groente bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien bevatten ze minder suikers dan fruit, waardoor het minder zorgt voor pieken (en dus ook dalen) in je bloedsuikerspiegel. Kies voor mini tomaatjes, stukjes komkommer, worteltjes. Bovendien kun je deze heerlijk dippen in humus waardoor je het combineert met eiwitten en je langer een verzadigd gevoel hebt

Pak een handje noten

Noten zijn echte powerballetjes! Ze worden echter vaak ook geassocieerd met vet. Dat klopt ook wel, noten bevatten ook veel vet, maar hierbij gaat het om goede vetten. Bovendien bevatten ze ook veel eiwitten. De combinatie van goede vetten en eiwitten zorgen ervoor dat ze je lang een verzadigd gevoel geven. Daarnaast hebben noten ook andere gezondheidsvoordelen, zo bevatten amandelen vitamine E en dat is een belangrijke antioxidant.

Vooral ongezouten noten zijn gezond. Dit komt omdat een teveel aan zout niet goed is voor de waterhuishouding in je lichaam. Ook borrelnoten en gesuikerde pinda’s kun je beter laten staan, in het korstje dat om deze noten zit, zitten veel slechte calorieën. Net zoals bij alle tussendoortjes geldt; geniet met mate. Pak dus een handje noten en eet niet meteen het bakje leeg.

Bananenbrood

Bananenbrood is de laatste jaren erg populair geworden en ook heel goed als een gezond tussendoortje. Het voordeel van bananenbrood is dat het weinig tijd kost om het te maken (de tijd in de oven niet meegerekend) en dat je er makkelijk porties van kunt snijden en het ook mee kunt nemen. Bovendien kun je een bananenbrood zelfs invriezen!

Crackers en rijstwafels

Een lekker tussendoortje om thuis te maken zijn belegde crackers of rijstwafels. Kies voor volkoren of meergranen crackers om het nog gezonder te maken. Bovendien zijn deze lichter dan een boterham. En als je iets anders wilt dan tarwe kun je kiezen voor rijstwafels of maiswafels. Kies daarnaast ook voor een gezond beleg. Op die manier combineer je koolhydraten met eiwitten en krijg je een gevarieerdere voedingsstoffen binnen.

Voor beleg kun je denken aan:

  • Naturel of humus met een smaakje
  • Plakjes kipfilet met stukjes avocado of hüttenkäse
  • Pindakaas zonder suikers met schijfjes banaan
  • Plakje light kaas met tomaatjes
  • Gekookt eitje in plakjes

Maak je eigen popcorn

Popcorn klinkt voor veel mensen als een snack tijdens een film in de bioscoop. Maar wist je dat popcorn ook een gezond tussendoortje kan zijn? Belangrijk is dan wel dat je de zoute variant kiest in plaats van de zoete en dat je ook met het zout niet te royaal bent. Popcorn kun je makkelijk zelf maken. In de supermarkt koop je gedroogd mais dat speciaal voor het maken van popcorn in. In een pan doe je vervolgens een klein laagje zonnebloemolie, mais erbij en wachten maar totdat je het hoort poppen. Op een gegeven moment hoor je het aantal ‘pops’ afnemen en is je popcorn klaar. Let er wel op dat je een slechts een kleine hoeveelheid popcorn maakt en niet de grote bakken zoals in de bioscoop eet!

Een zuivel tussendoortje

Een andere categorie van gezonde tussendoortjes vind je in de categorie zuivel. Pudding met chocolade stukjes kun je beter laten staan, maar een bakje yoghurt of kwark kan een gezond alternatief zijn. Bovendien kun je hieraan fruit en zaden zoals chiazaad, pompoenpitten of zonnebloempitten aan toe voegen voor extra voedingsstoffen.

Een gekookt eitje

Het laatste gezonde tussendoortje dat we met je willen delen is heel eenvoudig; een gekookt eitje! Een (of twee) hardgekookte eitjes met een beetje zout zijn een heerlijk en makkelijk tussendoortje vol eiwitten. Bovendien kun je ook dit tussendoortje makkelijk meenemen en opeten onderweg.

Wellicht ook interessant....