Mediblog

Chronische instabiliteit enkel

Chronische enkelinstabiliteit is een aandoening waarbij het enkelgewricht vaak ‘omslaat’ naar binnen. De oorzaak ligt in een verzwakking van de gewrichtsbanden door herhaalde verstuikingen. Bij een verstuiking worden de gewrichtsbanden aan de buitenzijde van de enkel uitgerekt of zelfs gescheurd. Een onvolledige heling of een herhaaldelijk verstuiken kan leiden tot een verzwakking in de gewrichtsbanden met instabiliteit van de enkel.

Chronische enkelinstabiliteit komt vaak voor bij sporters.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van chronische enkelinstabiliteit is het gemakkelijk en veelvuldig omslaan van de enkel tijdens het sporten, wandelen of lopen op oneven oppervlakten en zelfs tijdens het stilstaan.

Een ongemakkelijk gevoel, pijn en zwelling van de enkel kunnen voorkomen. De enel voelt ook instabiel aan.

Diagnose

Bij het onderzoek kan een arts duidelijk de instabiliteit vaststellen.

Beeldvormende onderzoeken, zoals radiografie, kunnen nuttig zijn in het evalueren van de enkel.

Behandeling

Oefeningen onder begeleiding van een kinesist of fysiotherapeut kunnen helpen de spieren rond de enkel te versterken. De spieren nemen dan gedeeltelijk de functie van de slecht werkende gewrichtsbanden over.

Een brace wordt gebruikt om de enkel te beletten om te klinken.

Ontstekingsremmers helpen tegen pijn en ontsteking.

Gevallen die niet reageren op de conservatieve therapie of bij sporters kan besloten worden tot chirurgisch ingrijpen. Tijdens de procedure worden de gewrichtsbanden hersteld of gereconstrueerd.

Wellicht ook interessant....