Wat is koemelkallergie?
Koemelkallergie is een overdreven reactie van je afweersysteem wanneer je koemelk drinkt. Hierbij worden bepaalde antistoffen geproduceerd om eiwitten die zich in de koemelk bevinden af te weren. Koemelkallergie komt over het algemeen voor bij zuigelingen. Dit komt omdat het maag-darmkanaal nog niet geheel volgroeid is. Het kanaal is nodig om de koemelk in kleine stukjes op te breken waarna ze als bouwstenen worden gebruikt in het lichaam. De darmwand fungeert hier als een filter.
Zuigelingen
Zuigelingen die te kampen hebben met een koemelkallergie hebben te grote gaten in de darmwand, waardoor de eiwitten niet goed of onvolledig worden afgebroken. De brokstukken zijn dus te groot en worden hierdoor moeilijk in het bloed opgenomen. Hierdoor gaat het lichaam antistoffen produceren om deze te grote bouwstenen te weren. Deze antistoffen hechten zich aan de mestcellen. Die met name in de huid en de slijmvliezen van de luchtwegen voorkomen, mede als in het maag-darmkanaal. Als de baby toch koemelk drinkt, worden de brokstukken aan de mestcellen gekoppeld. De mestcellen worden hierdoor actief en breken daardoor waardoor ze hun inhoud kwijtraken. De baby ervaart hier klachten door.
Symptomen, klachten en verschijnselen koemelkallergie bij baby’s
Welke klachten krijgt een baby bij een koemelkallergie? De volgende symptomen en verschijnselen kunnen voorkomen bij een koemelkallergie:
- Jeuk, uitslag, eczeem, galbulten op de huid of oedeem rond de oogleden, de lippen, de mond of de keel
- Er kan astma, bronchitis of neus- en oogklachten optreden
- De baby kan gaan braken, heeft diarree of constipatie.
- De baby heeft kolieken
- Enorme buikpijn gepaard met misselijkheid
- Niet willen drinken uit de fles of van de borst
- Extreem veel huilen
- Erg langzaam groeien
- Migraine
- Anafylactische shock als gevolg van het toedienen van de koemelk
Behandeling koemelkallergie
Wat is de beste behandeling van koemelkallergie? Wanneer bovenstaande klachten van koemelkallergie zich voordoen kun je het beste naar de huisarts of naar de consultatiebureau gaan. Je kunt dan overleggen hoe je met de allergie om moet gaan en wat het beste is voor je kindje. Natuurlijk heb je daar zelf alle inspraak in.
Een huisarts geeft je de beste opties om de koemelkallergie te behandelen en bepaalde erkende behandelmethodes. Ook kan hij aangeven hoe ernstig de koemelkallergie is en waar allemaal rekening mee gehouden moet worden. Een koemelkallergie is vrij lastig, aangezien in veel producten sporen van de melk kunnen zitten.
Een aanpassing in de voeding is dus de voornaamste vereiste. Daarnaast dien je als ouder je omgeving, de school en de ouders van de vriendjes en vriendinnetjes van je kind in te lichten over de koemelkallergie, de ernst ervan en dat er rekening mee gehouden moet worden. Zo kan je nare situaties voorkomen.