Mediblog

Symptomen hernia

Hernia

De symptomen van een hernia, ook wel Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd, zijn te voelen in de rug en/of benen. De letterlijke betekenis van hernia is breuk. Als er sprake is van een hernia, houdt dit in dat de tussenwervelschijf is uitgepuild. Dit kan heel veel pijn opleveren.

Symptomen en klachten van hernia

Hieronder een overzicht van hernia symptomen en klachten die zich voor kunnen doen wanneer de uitpuiling van de tussenwervelschijf drukt op de zenuwwortel. De benoeming van deze klachten is ‘radiculaire klachten’, maar de term raduculair komt ook voor.

Scherpe pijn in de onderrug

Een van de bekendste symptomen van een hernia is de pijn aan de rug. Een hernia gaat lang niet altijd samen met pijn in de onderrug. Als er wel sprake is van pijn in de onderrug, dan kan dit een scherp en zeer onprettig gevoel geven.

Pijn in benen

De pijn met een hernia bevindt zich altijd in een van de benen. Meestal is dit aan de zij- of achterkant van het been en vanaf de bil tot aan de onderkant van het been. De pijn kan zelfs tot in de voet of tenen voelbaar zijn. De pijn kan zich versterken door bepaalde bewegingen die ontstaan door bijvoorbeeld: hoesten, drukken (op het toilet), tillen van zware dingen.

Gevoelstoornis

Een symptoom van een hernia is gevoelstoornis. Een gevoelstoornis kan plaatsvinden in de bil, been of voet. De huid voelt dan anders aan. De huid kan dan gevoelloos of juist geïrriteerd aanvoelen.

Krachtverlies

Een ander verschijnsel is krachtverlies. Dit doet zich voor in bepaalde spieren, zoals je teen of enkel. Hierdoor kunnen deze spieren moeilijker bewogen worden.

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf, die tegen een zenuw aandrukt. De zenuw raakt hierdoor geïrriteerd en gaat pijn veroorzaken. De officiële benaming voor een hernia is Hernia Nuclei Pulposi ( HNP ). Tussenwervelschijven zijn schijven tussen de beweegbare wervels die de schokken op de wervelkolom opvangen. Ze zorgen ervoor dat de wervelkolom soepel blijft. De tussenwervelschijf bestaat uit een geleiachtige kern omgeven door kraakbeen. Stevige,doch heel dunne vezels, verbinden de wervels en tussenwervelschijven op een heel stevige manier met elkaar, zodat een sterke constructie is ontstaan. Bij een hernia is er een uitstulping ontstaan op de kern van zo’n tussenwervelschijf, wat erge pijn tot gevolg kan hebben, doordat deze op de zenuwen drukt. Het krijgen van een hernia kan twee oorzaken hebben. Door plotseling draaien, tillen in de verkeerde houding, een schok, een val of zelfs door hard niezen kan er zich een accute hernia voordoen.

Oorzaken van hernia

De oorzaak van het oplopen van een hernia kan bij ieder verschillend zijn. Er zijn twee vormen van een hernia. De eerste vorm is een acute hernia. Deze vorm kan plotseling ontstaan door:

  • Het maken van een verkeerde draaibeweging
  • Tillen in een verkeerde houding
  • Vallen
  • Hard niezen

De tweede vorm van een hernia is slijtage, oftewel degeneratie. Hieronder een aantal voorbeelden die slijtage tot gevolg kan hebben.

Verkeerde houding

Het aannemen van een verkeerde lichaamshouding kan leiden tot een hernia. Een verkeerde houding tijdens het tillen of zitten kan er toe leiden dat de tussenwervelschijf gaat uitpuilen.

Tillen in de verkeerde houding

Een verkeerde houding tijdens het tillen van zware spullen kan de oorzaak zijn van het oplopen van een hernia. Bij een verkeerde zit- of stabeweging kan er teveel druk op de tussenwervelschijf komen te staan waardoor deze kan gaan scheuren.

Zitten in de verkeerde houding

Een andere oorzaak wat kan leiden tot een hernia, is het langdurig zitten in een verkeerde houding. Dit kan ook komen door stoelen die niet de juiste ondersteuning geven aan je rug.

Overgewicht

Mensen met een zwaar gewicht hebben eerder kans op een hernia. Dit komt omdat de rug meer belast wordt door het overgewicht. Naast het fijt dat overgewicht ook veel andere medische problemen met zich meebrengt, is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben.

Voorkomen van een hernia

Om een hernia te voorkomen is het verstandig de rug niet onnodig te belasten bij zwaar lichamelijk werk. Voor til werkzaamheden bestaan hiervoor aanwijzingen om dit op de juiste manier te doen. Zorg altijd bij til werkzaamheden dat de rug recht is. Zak door de knieën en houdt het te tillen voorwerp zo dicht mogelijk tegen het lichaam, waarna men weer rechtop gaat staan. Denk er daarbij om draaiingen vanuit het middel te voorkomen. Wanneer je veel moet zitten op een dag, las dan pauzes in met rekoefeningen. Gebruik stoelen die voldoende steun geven aan de onderrug.

Verkeerde houding hernia

Een verkeerde houding kan leiden tot een hernia. Om een verkeerde lichaamshouding te verkomen, is het mogelijk om hiervoor in therapie te gaan. De therapie die hiervoor geschikt is heet cesar- of mensendiecktherapie. Caesartherapie is een preventieve therapie om rugklachten te voorkomen. Voor deze therapie kunt u worden doorverwezen door een arts. Een hernia kan ook worden voorkomen door op je gewicht te letten, aangezien mensen met overgewicht een hogere kans op een hernia hebben.

Wellicht ook interessant....