Wat zijn symptomen van een hoge bloeddruk en hoe voorkom je een hoge bloeddruk? Welke zijn de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk?
Wat is een hoge bloeddruk?
Om te begrijpen wat een hoge bloeddruk is, moet je eerst weten wat bloeddruk in het algemeen inhoudt. Iedere keer dat je hart slaat, wordt er bloed van je hart via de bloedvaten naar de rest van je lichaam gepompt. De bloeddruk is de maat waarmee de kracht, uitgeoefend op de bloedvaten wordt gemeten. Bloeddruk wordt in millimeter kwikdruk, wat wordt aangegeven als mmHg.
De bloeddruk wordt op twee manieren gemeten. De bovendruk, oftewel de systolische druk, is de druk van het bloed op de bloedvaten op het moment dat het hart slaat. De onderdruk, oftewel de dialostische druk is de druk van het bloed op de vaten als het hart in rust is. De gemiddelde bloeddruk voor een gezond mens is ongeveer 120 mmHg bovendruk en 80 mmHg onderdruk. Dit wordt uitgedrukt als 120/80 mmHg. De bloeddruk varieert door de dag heen. Door lichamelijke activiteit, stress en opwinding kan de bloeddruk een tijdelijke stijging vertonen, hetgeen normaal is en dus niet hoeft te betekenen, dat je hoge bloeddruk hebt.
Hoge bloeddruk
Men praat over hoge bloeddruk als men een bloeddruk meet van 140/90 mmHg of hoger. Dit houdt in dat je bloed een constante hoge druk uitoefent op de bloedvaten, waardoor het hart extra wordt belast, wat ongezond is voor zowel hart als bloedvaten. Gelukkig is het makkelijk om er achter te komen of je te hoge bloeddruk hebt. Heb je een hoge bloeddruk, dan is de hoge bloeddruk goed onder controle te krijgen door je leefstijl en voeding en eventueel met behulp van medicijnen.
Een tip om je bloeddruk gezond te houden: Pas je voeding aan, gebruik minder zout en consumeer meer kalium. Kalium zit in aardappelen, brood, zuivel en vlees(waren). Vaak merk je het niet als je een hoge bloeddruk hebt. Het is dus goed mogelijk, dat je er last van hebt, terwijl je dat niet weet. Het is dus heel verstandig regelmatig je bloeddruk te laten controleren door de huisarts of een andere gezondheidsdeskundige.
Hoge bloeddruk symptomen
In principe kan je de symptomen van een hoge bloeddruk niet voelen. Een hoge bloeddruk heeft normaal gesproken geen duidelijke verschijnselen. Pas als je last hebt van extreem hoge bloeddruk, ofwel hypertensieve crisis, zal je lijden aan een aantal symptomen. Zo zal je bij een extreem hoge bloeddruk last van hoofdpijn, problemen met het zicht, duizeligheid en kortademigheid kunnen krijgen. Als je last hebt van deze symptomen, dan is het aan te raden om naar een huisarts te gaan, om je bloeddruk te laten meten. Op korte termijn merk je niet zoveel van een hoge bloeddruk, maar op lange termijn kan een hoge bloeddruk schadelijk zijn.
Oorzaken hoge bloeddruk
Er zijn een aantal oorzaken te benoemen, die hoge bloeddruk kunnen veroorzaken:
- Leeftijd: vooral oudere mensen hebben last van hoge bloeddruk
- Lichamelijke factoren als overgewicht, diabetes en nieraandoeningen verhogen het risico op het krijgen van een hoge bloeddruk
- Genetische verschillen: mensen van negroïde afkomst zijn gevoeliger voor een hoge bloeddruk. Ook kan een hoge bloeddruk erfelijk zijn
- Verkeerde voeding : teveel zout en teveel alcohol verhogen de kans op hoge bloeddruk
- Een ziekte aan de bijnieren kan ook hoge bloeddruk veroorzaken
- Een vernauwing van een grote lichaamsader als de aorta of een nierslagader
Gevolgen hoge bloeddruk
Welke gevolgen brengen een hoge bloeddruk met zich mee? Als je een hoge bloeddruk hebt, kan je last krijgen van een aantal gevolgen. Zo kunnen wanden van bloedvaten beschadigen door een hoge bloeddruk, een proces dat ook wel aderverkalking of met een ingewikkeld woord atherosclerose wordt genoemd. Vaak begint atherosclerose in de kleinere bloedvaatjes van het lichaam, waarbij bij mannen bijvoorbeeld aan de zwellichamen van de penis kan worden gedacht, waardoor bijvoorbeeld erectiestoornissen kunnen ontstaan.
Door de vernauwing van deze bloedvaten wordt het moeilijker voor het hart om bloed door de bloedvaten te pompen, waardoor het dus harder moet werken. Eigenlijk is er een soort vicieuze cirkel, aangezien het hart steeds harder zal gaan pompen om toch bloed in de vernauwde aderen te pompen, waardoor de bloeddruk nog meer zal stijgen. Het hart zal hierdoor minder goed functioneren, waardoor je een hogere kans op hart- en vaatziekten krijgt. Zo heb je een hogere kans op een hartinfarct of een beroerte. Een netvliesbeschadiging of een nierziekte kan ook het gevolg zijn van een hoge bloeddruk.
Hoge bloeddruk voorkomen
Enkele stappen, die je kunt ondernemen om hoge bloeddruk te voorkomen zijn:
- Gezonde voeding nuttigen, bestaande uit veel groente, fruit, magere zuivel, weinig zout en meer kalium
- Beweeg voldoende
- Val af als je overgewicht hebt
- Stop met roken
- matigen met alcohol.