Bij borstkanker woekeren er abnormale cellen, borstkankercellen, in de borst. Deze abnormale cellen kunnen ander weefsel binnendringen en zich zo verplaatsen door het lichaam. Het is een vorm van kanker, die voorkomt in het melkklierweefsel. Gezwellen kunnen goedaardig dan wel kwaadaardig zijn. Soms zijn gezwellen in de borst goedaardig, wat wil zeggen dat het geen kanker is. Alleen weefselonderzoek kan uitwijzen om wat voor gezwel het gaat.
Borstkanker meest voorkomende kanker westerse wereld
In de westerse landen is borstkanker de meest voorkomende soort kanker onder de vrouwen. Ongeveer één op de acht vrouwen loopt het risico met borstkanker te maken te krijgen. Het eerste teken is vaak een knobbeltje in de borst of onder de oksel. Er bestaan enkele risicofactoren van borstkanker, waaronder sekse, leeftijd, borstkanker in de familie, persoonlijke geschiedenis van borstkanker, mutaties in BRCA1 gen en BRCA2 gen, vrouwen zonder kinderen, en een vroege menstruatie en late menopauze.
Symptomen en verschijnselen borstkanker
Borstkanker is te herkennen aan een aantal symptomen en verschijnselen, die hieronder zijn opgesomd:
- een knobbeltje in de borst of onder de oksel, dat anders aanvoelt dan wat u gewend bent
- een sinds kort ingetrokken tepel
- kuiltjes in de huid
- vocht uit de tepel
- schilfertjes of plekjes die op eczeem lijken op de tepel
- een wondje op de huid, dat niet wil genezen
- pijn in de borst op een plek waar een bobbeltje lijkt te zitten
- een rode, warm aanvoelende borst
Verhoogd risico borstkanker
Bepaalde omstandigheden kunnen het risico op borstkanker verhogen, waarbij je kan denken aan sekse, leeftijd, erfelijkheid en het laat krijgen van kinderen,
Sekse en leeftijd
Hoewel het niet uitgesloten is dat mannen borstkanker krijgen, komt het bij vrouwen 100 tot 200 maal vaker voor. Ook de leeftijd van de vrouw is relevant: naarmate een vrouw ouder wordt stijgt het risico om borstkanker te krijgen.
Borstkanker in de familie
Heeft een vrouw een eerstegraads familielid met borstkanker, dan heeft ze twee keer zo veel kans op het ontwikkelen van borstkanker. Zijn er twee eerstegraads familieleden met borstkanker, dan verhoogt dit de kans zelfs met drie tot vier keer. Het feit, dat men draagster is van het borstkankergen, wil niet zeggen dat men het zelf ook daadwerkelijk krijgt. Als een meisje al vóór haar twaalfde levensjaar gaat menstrueren en/ of pas na het vijftigste levensjaar in de overgang komt, maakt deze vrouw meer kans op het krijgen van borstkanker. De borsten hebben dan extra lang te maken met stimulatie door het hormoon oestrogeen.
Overige risicofactoren
Vrouwen zonder kinderen of vrouwen die hun eerste zwangerschap na hun 30e hebben, hebben een licht verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. Overvloedig alcoholgebruik kan het oestrogeengehalte in het lichaam gedurende langere tijd hoog houden, waardoor men een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van borstkanker. Vrouwen met overgewicht lopen ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker. Vetcellen maken oestrogeen aan, dus hoe meer vetophoping men heeft, hoe hoger de kans op ontwikkeling van borstkanker.
Borstkanker voorkomen?
Factoren als vroege menstruatie of late menopauze heb je als vrouw niet zelf in de hand, waardoor borstkanker niet echt te voorkomen is. Ook heeft men geen invloed op de natuurlijke oestrogeenproductie. Wel kan men risicofactoren als eet- en drinkgewoonten beïnvloeden. Toch kan men niet zeggen, dat deze risicofactoren de kans op borstkanker per definitie verhogen, zoals bijvoorbeeld roken de kans op longkanker verhoogt.
Er zijn zoveel risicofactoren, dat het haast onvermijdelijk is, dat elke vrouw er wel enkele heeft. Toch krijgt niet iedere vrouw borstkanker. Wanneer borstkanker tijdig wordt ontdekt, is het vaak goed te behandelen dankzij nieuwe behandelingen en kunnen de meeste vrouwen er goed van genezen. Zorg dus dat je bij symptomen van borstkanker tijdig de huisarts raadpleegt, ook al lijkt het nog zo onschuldig.