Mediblog

Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een stoornis in de verbinding tussen hersenen en spieren. Het werd beschreven door de Britse arts James Parkinson, in 1817. Het is een degeneratie van een deel van de hersenen dat het extrapiramidale systeem heet en de bewegingen , spiertonus en houding beheerst en coördineert.

Dat gebeurt met dopamine , wat een chemische stof is. In 1960 werd vastgesteld dat gebrek van dopamine, wat de spierbeheersing verstoort, de oorzaak van de ziekte is. De reden hiervan is onbekend. Er zijn erfelijke factoren bij betrokken. Ongeveer 30% van de patiënten heeft een familielid met deze aandoening.

De ziekte van Parkinson treft vooral mensen boven de 40 of 50 jaar. Meestal wordt het intellect niet aangetast en voelt de patiënt zich gefrustreerd en een gevangene in een lichaam dat niet aan zijn geest gehoorzaamt. Iedereen boven de 20 kan de ziekte krijgen en er zijn geen verschillen gevonden tussen mannen en vrouwen, tussen streken of tussen rassen.

Parkinsonisme is de term voor symptomen van de ziekte die door een andere aandoening wordt veroorzaakt. Medicijnen als antipsychotica kunnen parkinsonisme veroorzaken en evenals herhaald hersenletsel.

Parkinson Symptomen

De belangrijkste symptomen van de ziekte van Parkinson beginnen geleidelijk. Het kan maanden of zelfs jaren duren. Parkinsonisme kan geleidelijk of plotseling ontstaan afhankelijk van de oorzaak. De Parkinson symptomen zijn spierstijfheid, beven van armen, handen, benen, trage bewegingen en gebogen houding. Later kan de spraak traag en aarzelend worden en slikken kan moeilijk zijn. Men kan huid problemen, geheugenproblemen en emotionele problemen hebben. Veel mensen worden daardoor depressief en 1/3 ervan wordt dement.

Meer informatie Parkinson Symptomen.

In de eerste fasen van de ziekte en totdat het beven permanent is en met andere Parkinson symptomen gepaard gaat, kan de diagnose moeilijk zijn. Er is ook geen specifieke test, maar sommige proeven stellen de diagnose door een proefbehandeling met L-Dopa , CT-scan, MRI-scan. Wat ook een diagnose kan zijn is wanneer het patiënt goed reageert tegen anti-parkinson medicijnen.

Behandeling met medicijnen

Men tracht hier om het evenwicht tussen dopamine en acetylcholine in de hersenen te herstellen. Pramipexol, Ropinirol en Pergolide zijn medicijnen zoals dopamine en worden toegewezen aan de patiënt die nog geen last heeft in de zelfverzorging.

Andere middelen in deze fase zijn Trihexyfenidyl en verwante stoffen die de acetylcholine actieviteit verlagen. Deze groep middelen kunnen verschijnselen bij oudere mensen verergeren. Andere bijwerkingen zijn wazig zien, moeite met plassen en een droge mond hebben. Levodopa is het meest aangewezen medicijn dat wordt toegediend als patiënt problemen heeft met activiteiten in het dagelijks leven. Enkele bijwerkingen daarbij zijn misselijkheid, overgeven en hallucinaties.

Er zijn perioden wanneer Levopoda niet meer werkt en perioden wanneer het wel werkt . Deze perioden kunnen elkaar snel vervangen en dit effect vermindert een combinatie van Levopoda en Carbidopa. De laatste verhindert de afbraak van Levopoda zodat de kleine dosis van Levopoda hetzelfde effect heeft.

Als u merkt dat symptomen aan het veranderen zijn, moet u contact opnemen met de dokter omdat dan de medicatie moet bijgesteld worden.

Parkinson behandeling

Medicijnen, operaties of fysiotherapie kunnen de verschijnselen in zekere mate verhelpen. Wanneer men de ziekte van Parkinson door het gebruiken van medicijnen krijgt, zullen de symptomen verdwijnen als men stopt met het gebruiken van medicijnen. Er zijn ook natuurlijke en alternatieve behandelingen, maar ze kunnen medische behandeling nooit vervangen en moeten door de arts goedgekeurd zijn.

Hier zijn wat algemene raadgevingen:

Kliswortel, gember en mariadistel zijn goed voor de ontgiftend van de lever.

Chilipeper, Canadese geelwortel, koningskaars, ginseng en duizendblad stimuleren de thymus en het lymfstelsel.

Zilverkaars, kattenkruid, citroengras, passiebloem, glidkruid en valeriaan werken ontspannend en bevorderen het zenuwstelsel.

Als L-Dopa voorgeschreven is, wordt geadviseerd om dat medicijn te combineren met passiebloem, omdat deze bloem de werking ervan versterkt. Een combinatie van die twee dringt de bevingen beter terug. Vitamine C is nuttig tegen onwillekeurige bewegingen en andere bijwerkingen van de Levodopa. Vitamine E vertraagt op lange termijn het verloop van de ziekte van Parkinson.

Therapieën

Fysiotherapie kan ook heel nuttig zijn. Bij spraak- en slikproblemen kan de spraaktherapie verhelpen.

Therapie met innemen van sapjes : dagelijkse inname van wortel, spinazie, bieten, radijs, knoflook en komkommersap.

Chirurgie

Er zijn diverse soorten ingrepen mogelijk om parkinson patiënten te helpen. Het doel is meestal het tegengaan van de bevingen of de stramheid die met de ziekte gepaard gaan. Jongere mensen kunnen worden geopereerd als het beven met het gebruik van medicijnen niet effectief is. Daardoor kunnen belangrijkste delen van de hersenen beschadigd worden. Tegenwoordig kan men de hersenen elektrisch stimuleren. Het helpt veel tegen beven.

Wat kunt u verder nog doen ?

U moet proberen iedere dag te wandelen, voldoende bewegen en voor uw conditie zorgen. Voor de beweeglijkheid te behouden kunt u stretchoefeningen proberen. U moet ook elke dag rusten om niet te moe te worden. De morele steun en de aanmoedigingen zijn heel belangrijk.

Prognose en toekomst van de ziekte van Parkinson

Parkinson is een chronische progressief verlopende ziekte. Als de medicijnen niet helpen, zijn chirurgische ingrepen steeds effectiever. Over de hele wereld wordt veel onderzoek gedaan naar deze ziekte en de wetenschap en technologie gaan goed vooruit. In de toekomst hoopt men de patiënten nieuwe therapieën en maatregelen te kunnen bieden die de ziekte misschien niet genezen maar het verloop ervan wel sluiten.

Wellicht ook interessant....