Voeding

Afvallen lukt niet?

Gemaakte fouten waardoor afvallen niet lukt

Als je gaat afvallen let je op je voeding die je inneemt, hoeveel calorieën er in de voeding zitten en beweeg je regelmatig. Daarnaast eet je veel groente en fruit, laat je veel suiker staan (inclusief producten die veel suiker bevatten), vermijd “slechte” koolhydraten met een koolhydraatarm dieet en drink je veel water en zal je vetten vermijden. Maar wat als je je aan al deze regels houdt, maar de weegschaal geeft aan dat je gewicht hetzelfde blijft, of dat je zelfs zwaarder bent geworden?

Op dat moment zal je gefrustreerd worden, want je doet er alles aan om af te vallen. Maar treur niet, met onderstaande tips zal het je toch nog lukken om af te vallen. Want er zijn een aantal fouten die door veel mensen die diëten maken, waardoor ze niet het gewenste resultaat bereiken. Start nu door deze kleine dingen aan te passen, en de kilo’s vliegen eraf!

Het ontbijt overslaan?

Veel mensen die gaan afvallen denken dat ze calorieën besparen door het ontbijt over te slaan. In hun gedachtegang kunnen ze later op de dag iets extra’s eten, of dat ze die “gewonnen calorieën” helemaal niet meer eten. De gedachtegang hierachter is dat ze dan extra zullen afvallen, omdat het algemene idee is dat hoe minder calorieën je eet, hoe meer je zal afvallen. Dit is echter fout.

Ontbijten is belangrijk, zeker tijdens het afvallen, omdat het nuttigen van het ontbijt de stofwisseling op gang brengt. De stofwisseling is het mechanisme dat zorgt voor de verbranding van de calorieën. Als je dus je ontbijt overslaat, zal je stofwisseling pas ’s middags gestart worden. Ook is het zo dat als je geen ontbijt tot je neemt, je lichaam kan denken dat er een voedseltekort dreigt, waardoor je juist extra vetten gaat vasthouden. En dat is juist hetgeen wat je niet wilt: dat er vet wordt opgeslagen.

Wil je toch liever niet zo veel eten tijdens het ontbijt? Dat kan. Een broodje of een bakje yoghurt is voldoende om de stofwisseling op gang te brengen. Bovendien is je maag op deze manier gevuld, waardoor je rond koffietijd minder snel in de verleiding komt om iets lekkers voor bij te koffie te nuttigen.

Fruit eten

Als je gaat afvallen, is fruit gezond. Maar wist je ook dat je van te veel fruit juist kan aankomen? Het eten van twee stuks fruit per dag is de aanbevolen hoeveelheid. Fruit zit vol met natuurlijke suikers, en als je deze te veel tot je neemt (dus als je meer dan twee stuks fruit per dag eet), zal je meer calorieën binnenkrijgen dan de bedoeling is. De fout die mensen hierbij maken is dat ze denken dat fruit enkel gezond is, en dat je daar dus niet dik van kan worden.

In principe kan je van groenten wel onbeperkt eten, zeker als het gaat om komkommer, tomaat of sla. Mocht je toch wel honger hebben en iets gezonds willen eten, pak dan die lekkere komkommer.Een komkommer bevat ca.95% water en zit vol met vitaminen en mineralen en heeft een energiewaarde van 14 kcal per 100g.

Een wortel of wat rauwe bloemkool is ook heerlijk als tussendoortje, zonder dat je veel calorieën tot je neemt.

Veel light producten gebruiken

Mensen die op dieet gaan, denken vaak dat vetten de boosdoener zijn van het overgewicht. Vetten in de voeding zijn dan ook de stoffen die als eerst vermeden worden door de mensen die afvallen. Maar om toch een alternatief voor de vetten te hebben, stappen veel van deze mensen over op light producten. Het grote nadeel van deze light producten, of de zogenaamde 0% vetproducten, is dat het gevoel van verzadiging veel later optreedt dan wanneer het product veel vet bevat. Wanneer er 0% vet op de verpakking staat, houdt dit niet in dat het product ook arm is aan calorieën. Deze producten bevatten vaak net zo veel (of soms zelfs meer) calorieën dan hun tegenhanger met vet. In deze producten zit ook vaak meer suiker.

Cardiotraining in plaats van krachttraining

Het is een algemeen gegeven dat goed bewegen helpt bij het afvallen. Hardlopen en fietsen zijn enkele voorbeelden van beweging die erg goed voor je zijn. Maar de meeste mensen vergeten dat krachttraining dé manier van bewegen is om meer calorieën te verbranden. Cardiotraining, zoals bij fietsen en hardlopen, is wel prima, maar je krijgt op die manier niet de kans om het sporten optimaal te benutten voor je gewichtsverlies. Het beste is om een goed evenwicht te vinden in beide soorten training, dus bijvoorbeeld twee dagen in de week cardio, twee dagen in de week krachttraining

Negeren van hongergevoel en gevoel van verzadiging

Als je erge honger hebt, is het tijdens het afvallen belangrijk hieraan toe te geven, in plaats van het gevoel te negeren. Je lichaam geeft op zo’n moment namelijk aan dat het energie, en dus calorieën, nodig heeft. Als je die roep om voedsel negeert, zal je lichaam gaan besparen door de stofwisseling trager te laten verlopen, waardoor het afvallen minder snel zal gaan. Op het moment dat je vol zit, moet je stoppen met eten. Als je dit gevoel namelijk gaat negeren, krijgt je lichaam te veel voeding en energie, en dus calorieën binnen, waardoor de overmaat aan voedingsenergie weer wordt opgeslagen in het vetweefsel.

Te weinig nachtrust

Slaap heeft een grote invloed op de eetlust. Een tekort aan slaap heeft invloed op twee verschillende hormonen die betrokken zijn bij de eetlust, namelijk ghreline en leptine. Ghreline werkt eetlustopwekkend en leptine is verantwoordelijk voor het verzadigingsgevoel. Een tekort aan beide hormonen moge duidelijk zijn. Slaap dus voldoende uren per nacht. Artsen en wetenschappers zeggen dat 8 uur slaap per nacht het gemiddelde is.
Meer informatie

laat slechte koolhydraten


Wellicht ook interessant....