Tijdens de jeugdjaren kan een mens te maken krijgen met verschillende ziektes en kwalen. Dat is een proces dat iedereen moet doorstaan. Vaak is het juist goed om bepaalde ziektes op jonge leeftijd te krijgen, omdat ze op latere leeftijd heviger kunnen zijn of langer aan kunnen houden. De meeste kinderziektes zijn onschuldig, maar in sommige gevallen kunnen er toch complicaties optreden. Het is daarom altijd goed om uw kind thuis te houden en goed in de gaten te houden. Een huisarts raadplegen zal in veel gevallen niet nodig zijn, maar kan altijd gedaan worden indien u zich zorgen maakt of het ziekteverloop niet vertrouwd.
Kinderziektes: de 5e en 6e ziektes
De vijfde ziekte
Dit is een kinderziekte, de vijfde ziekte. De zesde ziekte bestaat ook en dit heeft echter wel een verband met elkaar. Wij vertellen u in dit artikel alles over de vijfde ziekte. Zoals de symptomen, de verschijnselen en verdere gevolgen als uw kind de ziekte met zich meedraagt. Zoals al aangegeven is het een kinderziekte en hoeven volwassenen zich geen zorgen te maken, maar kinderen misschien wel? Wij vertellen het u.
De term die artsen gebruiken en de Latijnse benaming van de vijfde ziekte is Erythema Infectiosum. Het Parvovirus B19 veroorzaakt deze kinderziekte, al zegt dat natuurlijk weinig. De incubatietijd van deze kinderziekte is ongeveer zeven tot twaalf dagen. Velen hebben de ziekte al doorgemaakt in het verleden als kind in de kindertijd en daarom heeft zestig procent van de volwassenen zich al tegen de ziekte beschermd.
De symptomen zijn vrij onschuldig, waardoor het op zich zelf misschien niet snel ontdekt wordt en u al eerder denkt aan een normaal griepje of gewoon een warme huid bij uw kind. Omdat dat wel de eerste verschijnselen zijn: een warme huid met daarop uitslag alsof het lijkt dat uw kind flink geslagen is. Rood ziet het eruit. Eerst verschijnt het meestal op het gezicht of op de handen. Later verspreid dit zich tot in de romp, de billen en andere ledematen. Als de ziekte erger wordt kan dit zelfs enkele jaren duren. En kan dit gaan ontstaan in de gewrichten. Al komt dit bij heel weinig mensen voor. Opletten dus als het weer eens heerst.
De zesde ziekte
Dit is een kinderziekte, de zesde ziekte. Er is ook veel bekend over de vijfde ziekte en deze hebben zelfs een licht verband met elkaar. Wij vertellen u in dit artikel alles over de zesde ziekte. De zesde ziekte wordt ook wel de driedaagse koorts genoemd, u raad natuurlijk al waarom. Wij vertellen u verder in dit artikel alles over de symptomen, de verschijnselen en het verdere gevolg van deze zesde ziekte. De symptomen van deze ziekte zijn minder onschuldig dan de vijfde ziekte, maar toch zijn deze symptomen nog vrij gevaarlijk. En is het zeker belangrijk om goed op uw kind te letten en de huisarts te bellen als u een vermoede heeft van deze ziekte, maar niet zelf kan oordelen of het nu om een vijfde of zesde ziekte gaat.
Waarschijnlijk hebt u meer geluk als de huisarts u kunt vertellen dat het om een zesde ziekte gaat dan om een vijfde ziekte. In de volgende alinea vertellen we u waarom. Het virus dat deze ziekte veroorzaakt kan ook andere verschijnselen of ziekten veroorzaken op het lichaam. Het zelfde virus veroorzaakt bijvoorbeeld ook een koortslip. Alleen kan dit ook optreden bij volwassenen en deze zesde kinderziekte weer niet. De incubatietijd van deze kinderziekte is ongeveer tien tot vijftien dagen.
Een vervelende kinderziekte die zeker wat gevolgen met zich mee kan dragen. Let er dus zeker goed op, waarschijnlijk leest u niet voor niets dit artikel en kunt u gerust de huisarts bellen. Gelukkig is de zesde ziekte een stuk minder erg dan de vijfde ziekte.