De knie is een ingewikkeld gewricht dat gevormd wordt tussen het uiteinde van het dijbeen (femur) en de bovenkant van het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula). Deze botten hebben een afgerond uiteinde en passen dus niet goed in elkaar. Om dit op te vangen zitten er 2 meniscussen in de knie: halfmaanvormige, soepele kraakbeenschijven die dienen als schokdemper.
Meniscusletsels komen vaak voor bij het sporten als de knie met kracht wordt verdraaid, zoals voetballers die met de studs blijven steken en het lichaam draaien. Men noemt een gescheurd meniscus vaak voetballersknie.
Symptomen
Een gescheurde meniscus is pijnlijk en de knie wordt zwelt door vochtophoping.
Als een stukje van de gescheurde meniscus in de knie komt vast te zitten kan de knie “op slot gaan”en niet meer gebogen of juist niet meer gestrekt worden.
Indien onbehandeld ontstaat sneller artrose in een knie met een meniscus letsel.
Diagnose
Een meniscus scheur is moeilijk te onderscheiden van letsels aan andere structuren in het gewricht, zoals kruisbandletsels.
Een kijkoperatie brengt uitsluitsel.
Behandeling
Op jonge leeftijd (voor 30 jaar) zal men vrijwel altijd opteren om de meniscus te herstellen. Dit gebeurt via een kijkoperatie.
Waar men vroeger gemakkelijk delen van of zelfs de hele meniscus verwijderde, is men nu tot het inzicht gekomen dat dit niet gewenst is. Er treedt dan immers sneller artrose op. Men zal eerst proberen de meniscus te hechten.
Bij patiënten ouder dan 30 jaar kan men afhankelijk van het type letsel en de symptomen opteren om de meniscus niet chirurgisch te herstellen.