Het gebruik van een TENS apparaat is voor veel mensen met (chronische) pijn in spieren en gewrichten een uitkomst. Elektrische schokjes prikkelen de zenuwen onder de huid en zorgen voor verlichting van de pijn. Gebruik van een TENS apparaat kan de bron van het ongemak niet wegnemen, maar verlicht de pijn wel tijdens het gebruik van het apparaat. In principe wordt een TENS apparaat vergoed vanuit de basisverzekering, al kan dit uiteraard verschillen per zorgverzekering. Wat kun je doen om een TENS apparaat vergoed te krijgen?
Verwijzing
Om aanspraak te maken op de vergoeding van een TENS apparaat heb je een verwijzing nodig van de specialist. Er moet namelijk wel worden aangetoond dat je het hulpmiddel daadwerkelijk nodig hebt, er baat bij hebt en de pijn verlicht. Een verwijzing kan bijvoorbeeld worden gegeven door een reumatoloog, revalidatiearts of een neuroloog. Over het algemeen zul je eerst een TENS apparaat voor een aantal weken op proef meekrijgen vanuit het ziekenhuis. Soms wordt je daarmee doorverwezen naar een fysiotherapeut die samen met jou kan kijken naar de beste instellingen en programma’s voor jouw situatie.
Goede resultaten
Na afloop van de proefperiode bekijk je samen met de specialist of de fysiotherapeut de resultaten. Heb je baat bij het gebruik van het TENS apparaat? Verlicht het de pijn en is het iets wat je op langere termijn goed zou kunnen gebruiken? Als het resultaat van de behandeling positief is, dan krijg je een verwijzing. Het geleende apparaat kan weer terug naar het ziekenhuis en met de verwijzing kun je nu je eigen TENS apparaat gaan aanvragen bij de leverancier.
Contract met de leverancier
Zorgverzekeraars hebben vaak afspraken met bepaalde leveranciers. Deze leveranciers bieden dan ‘gecontracteerde zorg’. Het is dus aan te raden op zoek te gaan naar een leverancier die afspraken heeft met jouw zorgverzekering, zodat je aanspraak kunt maken op de maximale vergoeding van het TENS apparaat. Het kan zijn dat je niet het volledige bedrag vergoed krijgt bij een niet-gecontracteerde leverancier. Welke leveranciers daar precies onder vallen, dat is na te zoeken via de website van je zorgverzekeraar.
Eigen risico
Of je aanspraak moet maken op je eigen risico bij de aanschaf van een TENS apparaat kan verschillen per zorgverzekeraar. Over het algemeen hoef je het eigen risico niet aan te spreken bij de aankoop van het apparaat zelf, maar wel bij de toebehoren zoals de zelfklevende pads. Ook eventueel onderhoud of gebruikskosten vallen onder het eigen risico.
Vervanging van het TENS apparaat
Hoe intensief je het TENS apparaat gebruikt, dat hangt van je persoonlijke situatie af. Er zijn mensen die het een aantal uur per dag aan hebben staan, waar voor anderen een half uur voldoende is. De intensiteit van het gebruik zal de levensduur beïnvloeden. Een TENS apparaat gaat over het algemeen minimaal vijf jaar mee. Wanneer het vervangen moet worden kan dat meestal zonder tussenkomst van de zorgverzekeraar. Je kunt direct contact opnemen met de leverancier en een nieuw apparaat aanvragen.