Mediblog

Hoofdschimmel

De hoofdschimmel (Tinea Capitis) is een besmettelijke schimmelinfectie van de hoofdhuid en de haren. Vooral bij kinderen (4-11 jaar) komt deze schimmel voor.

Ontstaanswijze

Er zijn een aantal verschillende schimmelsoorten die een infectie geven van de hoofdhuid. Sommige schimmels worden van mens tot mens overgedragen, anderen kunnen alleen van een dier op de mens overgedragen worden. Via besmette kammen, hoofddeksels, beddengoed en kleren kan de schimmel overgedragen worden.

Bij mensen met een gestoorde immuunafweer (AIDS, prednisolon gebruik, niertransplantatie) verloopt de infectie vaak heftiger.

De tijd van besmetting tot het krijgen van verschijnselen (incubatietijd) is 10 – 14 dagen.

De schimmels dringen de haarschacht binnen en winden zich om de haar die op den duur afbreekt. Er ontstaat tevens een ontstekingsreactie van de huid.

Klachten

De infectie begint vaak als een klein bultje dat zich uitbreidt tot grotere gebieden. Zo ontstaan er plaques waarbij de haren tot enkele millimeters boven de huid afbrokkelen en zo kale plekken geven. Alleen bij zeer diepe infecties is de kaalheid blijvend.

De huid gaat schilferen en raakt ontstoken, wordt dik en rood. Er kunnen meerdere kale plekjes zijn die op den duur met elkaar kunnen vervloeien tot één groter gebied.

Wat doet de huisarts?

De huisarts zal vragen naar de duur van de klachten en of er mensen of dieren in de omgeving dezelfde klachten hebben. Er zal naar de behaarde hoofdhuid gekeken worden. Het beeld is vaak erg typisch, kale plekken met afgebroken haren met een ontstoken huid. Bepaalde schimmelsoorten lichten door middel van het gebruik maken van een speciale lamp (Wood’s lamp) geelgroen op. Haren kunnen ook onder de microscoop bekeken worden of opgestuurd worden om te kweken zodat precies bekend wordt om welke schimmelsoort het gaat.

Besmettelijkheid

Voornamelijk de schimmels die van mens op mens overgedragen worden kunnen zeer besmettelijk zijn. Ook kunnen mensen dragers zijn van het schimmel, die dan geen klachten geeft maar wel zo iemand anders kan besmetten. Binnen een gezin of school kan dan snel verspreiding plaats vinden.

Preventie

Gebruik een eigen kam en zorg dat die met regelmaat gereinigd wordt. Gebruik geen haardoekjes, mutsen, petten van iemand anders. Laat besmette dieren goed door een dierenarts behandelen.

Behandeling

Hoofdschimmel kan spontaan genezen echter de kans op littekens en kale plekken is daarbij groter.

Hoofdschimmel wordt behandeld met een kuur van tabletten van 4 week (b.v. itraconozal of terbinafine). Na één week is de huidafwijking dan niet meer besmettelijk.

Het nut van het thuis houden van besmette kinderen is omstreden omdat ook besmetting kan plaatsvinden door dragers die geen klachten hebben.

Gezinsleden dienen goed onderzocht te worden op hoofdschimmel. Een ieder met hoofdschimmel dient gelijktijdig behandeld te worden.

Wellicht ook interessant....