Keelpijn is een lastige klacht en houdt een pijn in die is gelokaliseerd in de keel. Door de keelpijn wordt het soms lastig om te slikken of praten.
Oorzaken van keelpijn
Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben, maar wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking. Vaak kan keelpijn geen kwaad en gaat de keelpijn na ongeveer een week over. In het geval dat het echter veel langer aanhoudt kan je een keer langs een arts gaan. Keelpijn kan ook worden veroorzaakt door overbelasting van de keel, bijvoorbeeld door veel hard te praten tijdens het uitgaan. Daarnaast kan roken of het aanwezig zijn in een omgeving waar veel wordt gerookt leiden tot keelpijn. Keelpijn kan ook een teken zijn dat je een bepaalde aandoening of ziekte hebt. Hieronder een aantal voorbeelden van ziektes waarvan keelpijn één van de klachten is.
Verkoudheid
De klacht keelpijn kan voorkomen bij verkoudheid. De keelpijn kan dan gepaard gaan met een loopneus, een verstopte neus, niezen, hoesten, hoofdpijn en drukgevoel op de kaken. Daarnaast kan je lichtelijke koorts hebben.
Griep
Erger dan verkoudheid is griep. Ook bij griep kan je last krijgen van keelpijn, zij het dat de keelpijn heviger zal zijn. De overige symptomen van verkoudheid spelen ook bij griep, maar zullen ook heviger zijn. Zo zal je ergere hoofdpijn hebben en hogere koorts.
Pfeiffer
Bij pfeiffer zal een van de symptomen hevige keelpijn en problemen met slikken zijn. Opgezette keelamandelen, koorts en vermoeidheid zijn eveneens symptomen van pfeiffer.
Keelkanker
Keelpijn kan ook een teken zijn van keelkanker, al zal dat niet snel het geval zijn. Bij keelkanker heb je een kwaadaardige tumor in of bij het strottenhoofd, in de keel of op de amandelen. Het risico op keelkanker kan je flink verminderen door niet te roken en geen alcohol te drinken. Naast keelpijn kunnen de volgende symptomen voorkomen: hoesten, oorpijn, heesheid, een knobbeltje of zweertje in de mond dat niet weggaat, moeite met slikken en gewichtsverlies zonder dat daar een duidelijke reden voor is.