Wat is longontsteking?
In vroegere tijden was longontsteking een dodelijke ziekte. Dat is gelukkig tegenwoordig niet meer zo. Gevaarlijk blijft een longontsteking echter wel en het is daarom belangrijk om longontsteking tijdig te behandelen. De meeste mensen herstellen redelijk snel na een succesvolle longontsteking behandeling. Ouderen, baby’s, jonge kinderen en mensen die ernstig of chronisch ziek zijn, zijn extra kwetsbaar om een longontsteking op te lopen. Rokers en mensen die veel drinken of ondervoed zijn hebben ook een verhoogde kans op longontsteking. Gemiddeld sterven 6500 mensen per jaar aan longontsteking.
Oorzaaken longontsteking
De meeste ziektekiemen, die de meest voorkomende soort van longontsteking veroorzaken komen in ons dagelijkse leven voor. Men kan zich plotseling erg grieperig voelen of ernstig verkouden zijn met hevige hoestbuien, waarbij men een pijnlijke borst heeft. Heb je hier last van, dan moet je naar de huisarts gaan, zodat hij of zij kan vaststellen of je longontsteking hebt en kan beginnen met de genezing van de longontsteking.
We kennen 2 typen longontsteking. De bacteriële longontsteking en de virale longontsteking. De bacteriële longontsteking wordt vooral door de bacterie ‘Streptococcus pneumoniae’ veroorzaakt. In ziekenhuizen komt vooral longontsteking door de bacterie ‘Staphylococcus aureus’ voor.
Longontsteking symptomen en verschijnselen
Wat zijn symptomen en verschijnselen van longontsteking? Al naar gelang het type longontsteking kunnen de symptomen en verschijnselen verschillen.
- Hevige hoestbuien, waarbij slijm wordt opgehoest. Het slijm kan donker van kleur zijn of groenachtig. Tevens kan dit hoesten pijnlijk zijn. Meestal wordt het voorafgegaan door een heftige verkoudheid, die geleidelijk over kan gaan in longontsteking. Het is dus zaak om een verkoudheid niet te nonchalant te behandelen, omdat dit de kans vergroot op een longontsteking.
- Door een longontsteking kan de ademhaling versneld raken of men kan kortademig worden.
- Tevens kan men aanhoudende koorts hebben, gepaard gaande met rillingen en tandenklapperen. Soms leidt de koorts tot ijlen. Hierbij moet je echter niet direct aan longontsteking denken, omdat deze vorm van koorts ook heel goed een andere oorzaak kan hebben. Raadpleeg in zo’n geval echter altijd de huisarts.
- Wanneer men al wat pijn in de borst heeft en het ademhalen versterkt deze pijn, kan dit duiden op een longontsteking. Als dit dan ook nog eens gepaard gaat met onder andere vermoeidheid, een algeheel gevoel van zwakte of hartkloppingen, kan men zich ook beter zo snel mogelijk bij de huisarts melden.
- Zoals bij zoveel aandoeningen kunnen ook bij longontsteking misselijkheid, braken en diarree symptomen zijn.
Behandeling longontsteking
Meestal kan een bacteriële longontsteking met antibiotica makkelijk worden bestreden. Vooral veel drinken en veel rusten kunnen goed meehelpen aan de genezing. Wanneer na een dag of drie geen verbetering optreedt, kan men beter de huisarts raadplegen, daar de vorm van de ontsteking dan ernstiger kan zijn dan men dacht. Een virale longontsteking gaat in de meeste gevallen over zonder medicijnen. De periode tot genezing van een longontsteking duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Heb je een ernstige longontsteking, dan is opname en behandeling in het ziekenhuis nodig.