Mediblog

Migraine

Wat is migraine?

Migraine is een soort hoofdpijn die met aanvallen naar voren treedt. De hoofdpijn overvalt je en zit meestal maar aan één zijde van het hoofd. Dit kan overdag, maar ook ‘s nachts gebeuren, zodat je er wakker van wordt.

Symptomen

Welke symptomen kunnen duiden op migraine? Verschijnselen en symptomen van een migraine kunnen zijn dat je een hevige, bonkende pijn in je hoofd hebt, die gepaard kan gaan met bijvoorbeeld misselijk zijn en braken. Meestal kun je erg fel licht en harde geluiden dan niet verdragen. Je kunt ook last hebben van duizeligheid. Vlak voordat een migraine aanval zich  voordoet zien veel mensen flitsen of golvende beelden. Een aanval varieert van een paar uur tot wel 72 uur. Vaak is de aanval echter met een dag weer over. Sommige mensen hebben slechts een enkele keer een migraine aanval, maar er zijn ook mensen die met enige regelmaat een aanval hebben.

Oorzaak migraine

Migraine wordt veroorzaakt door een tijdelijke verstoring tussen de bloedbanen en de banen van de zenuwen in onze hersenen. Dit kan komen door aanleg, door meer of juist minder slapen. Denk bijvoorbeeld aan een periode van stress, na een nachtdienst of na een periode van vasten. Waarom de ene mens er wel last van krijgt en de ander niet is niet bekend.

Bij vrouwen spelen ook de hormonen mee. Veel vrouwen ervaren een migraine aanval tijdens of voor de menstruatie. Het gebruiken van de pil door vrouwen kan een migraine verergeren of juist verminderen. Tijdens de zwangerschap nemen de verschijnselen dan ook vaak af. Na de overgang neemt migraine bij een kwart van de vrouwen af, terwijl er vrouwen zijn waar niets verandert of waar de migraine juist erger wordt.

Voedingsmiddelen

Een aanval kan ontstaan door diverse stoffen die je in voedingsmiddelen kunt vinden. Denk hierbij aan smaakversterkers, sulfiet, nitraat en aspartaam. Heb je last van migraine kun je het eten van voedingsmiddelen, waar deze stoffen in zitten beter vermijden.

Invloed op je leven

Het last hebben van migraine kan je leven soms behoorlijk op zijn kop zetten. Vertel andere mensen in je omgeving, dat je er last van hebt, zodat er niet vreemd opgekeken wordt als je plotseling moet gaan liggen. Vooral in de werksituatie kan het erg vervelend zijn. Belangrijk is om te ontdekken, waardoor de migraine aanval ontstaat. Om dit te kunnen doen, wordt meestal geadviseerd om een hoofdpijn-dagboekje bij te houden. Hierdoor wordt het wellicht duidelijker wanneer de migraine zich voordoet en wat je vervolgens zelf kunt doen om een volgende aanval te voorkomen.

De echte oorzaak komt zelden boven water. Krijg je het na het eten van bepaalde voedingsstoffen, vermijdt deze dan en schrijf in je dagboekje of het ook daadwerkelijk heeft geholpen. Het kan ook helpen om ontspanningsoefeningen te doen om de klachten te verzachten. Doorgaan en “stoer” doen helpt in elk geval niet. De klachten worden er dan juist vaak door verergerd.

Basilaire migraine

Basilaire migraine is zeer sporadisch voorkomende vorm van migraine met aura. Basilaire migraine is gevaarlijk omdat de oorzaak een vernauwing van de basilaire slagader richting het hoofd is. Doordat er te weinig bloed in de hersenen komt ontstaat een hevige migraine. Hierdoor neemt de kans op een TIA toe.

Patiënten met basilaire migraine kunnen tijdens de aura’s voorafgaand aan de aanval flauw vallen vanwege de heftigheid hiervan.

Symptomen van basiliare migraine

  • Gevoelloosheid van het lichaam.
  • Zicht problemen.
  • Coördinatie problemen.
  • Dubbel zien.
  • Evenwichtsstoornissen
  • Ernstig overgeven
  • Duizeligheid

Behandeling

Hoe behandel je een migraine? In eerste instantie worden pijnstillers als paracetamol, ibuprofen of diclofenac voorgeschreven samen met zetpillen tegen de misselijkheid. Ibuprofen en diclofenac zijn NSAID’s, welke maagklachten kunnen veroorzaken en een negatieve invloed hebben op andere medicijnen voor bijvoorbeeld hartpatiënten. Daarom worden voor deze mensen andere pijnstillers voorgeschreven in overleg met de huisarts.

Wanneer blijkt, dat deze middelen niet helpen, wordt er gekeken of er een speciaal middel voorgeschreven kan worden tegen de migraine. Dit zijn middelen die vallen onder de triptanen. Ze hebben nare bijverschijnselen als misselijkheid, braken, vermoeidheid en een benauwd gevoel door een vernauwd gevoel rond of op de borst regio. Bovendien gaan ze slecht samen met andere medicijnen.

 

Wellicht ook interessant....