De klachten van een nierbekkenontsteking bij kinderen zijn vergelijkbaar met die van een urineweginfectie. Beide nieren kunnen zijn aangedaan maar meestal betreft het een ontsteking aan één orgaan. De oorzaak is een bacteriële infectie die vanuit de plasbuis via de blaas en middels de urineleider in het nierbekken terecht is gekomen. Aldaar vermenigvuldigt de bacteriestam zich en zal het omringende nierbekkenweefsel ontstoken raken. Dit resulteert in pijn (linker-/rechterflank van de zij, rugpijn (boven de onderrug), hoge koorts, koude rillingen en algehele malaise. Het kind kan tekenen vertonen vergelijkbaar met een blaasontsteking. Kleine plasjes, loze aandrang, troebele stinkende urine en pijn bij het plassen.
Poepbacterie vaak de boosdoener
Kinderen hanteren niet altijd de juiste hygiënevoorschriften. Het niet afvegen na het plassen of het van achter naar voren vegen, kan ervoor zorgen dat bacteriën uit de anusstreek, in de buurt komen van de urinebuis. Meisjes hebben een kleinere urinebuis dan jongens waardoor zij vatbaarder zijn voor een blaasontsteking en tevens nierbekkenontsteking. Een veelvoorkomende bacteriële infectie wordt veroorzaakt door de E-coli bacterie die voorkomt in de dikke darm (in de volksmond ook wel de poepbacterie genaamd).
Hoe wordt een nierbekkenontsteking aangetoond?
Het opvangen van de portie urine (midstream urine), is voldoende om de juiste diagnose te stellen. In de urine wordt gekeken naar de witte bloedcellen (leukocyten), wanneer dit aantal cellen is verhoogd, ontstaat het vermoeden van een infectie. Bovendien kan middels een urinekweek worden aangetoond óf en welke bacteriën zich bevinden in de doorgaans steriele aseptische urinewegen.
Is een nierbekkenontsteking bij kinderen gevaarlijk?
De diagnose is makkelijk en snel te stellen, derhalve wordt er veelal op tijd gehandeld met een krachtige antibioticakuur. In dat geval is er geen gevaar voor blijvende schade bij het kind. Echter is er sprake van een verwaarloosde nierbekken-/blaasontsteking, bestaat de kans op permanente nierschade. De filterfunctie van de nieren kan dan zijn gecompromitteerd. In afwachting van de juiste antibioticakuur is het raadzaam het kind goed te hydreren (genoeg laten drinken) en tijdig een huisarts/specialist te raadplegen.