Mediblog

Pijnlijke nieren

Pijnlijke nieren,veroorzaakt door nierbekkenontsteking?

Het menselijk lichaam heeft normaal gezien twee functionele nieren met verschillende functies. De belangrijkste functie van de nieren is het filteren van het bloed van afvalstoffen, het residu uitscheidend via de urinewegen. De boonvormige organen bevinden zich aan weerszijde van het lichaam ongeveer ter hoogte van de navel en meer gelegen richting de achterzijde (zie anatomie afbeelding).

Nierpijn kan worden verward met een ‘normale’ rugpijn doordat de nieren meer aan de achterzijde gelegen zijn. De lokalisatie bij daadwerkelijke nierpijn is dieper en wat hoger in de rug. Er hoeft pas gedacht te worden aan een nierbekkenontsteking of andere pathologie indien de pijn gepaard gaat met andere symptomen.

Mogelijke oorzaken van de typische nier(flank)pijn

  • Nierstenen, deze pijnlijke aandoening zorgt over het algemeen niet voor pijn in de nieren zelf maar meer in de urinewegen door de passage van de nierstenen richting de buitenwereld. Door de grootte van de stenen ten opzichte van de nauwe diameter van de urinewegen ontstaan er ernstige koliekpijnen die aanvalsgewijs verschijnen en verdwijnen. Lees meer..
  • Acute nierbekkenontsteking, de pijn gaat gepaard met koorts, algehele malaise, koude rillingen, braken en misselijkheid. De klachten zijn gelegen aan één zijde of breiden uit naar beide zijden van het lichaam. Bovendien zijn er tevens problemen met de urinewegen (pijn, verstoorde mictie).
  • Nierbloeding, een zeldzame oorzaak van nierklachten. E.e.a. kan worden veroorzaakt door medisch handelen bijvoorbeeld ten gevolge van een nierbiopsie of recente chirurgische ingreep.

Wanneer is medisch ingrijpen vereist?

Als de pijn relatief kort bestaat, probeer dan uit te sluiten dat het ‘slechts’ gaat om een verrekte spier, toevallig in het gebied van de nieren. Echter wanneer de klachten gepaard gaan met andere verschijnselen (bloed in de urine, verstoord mictiepatroon, koorts) is een bezoek aan de huisarts geïndiceerd. Zwangeren doen er verstandig aan om laagdrempelig een arts in te schakelen.

Wellicht ook interessant....