Wat is blindedarmontsteking?
Een blindedarmontsteking is een bacteriële ontsteking van de blindedarm. De blindedarm zelf is meestal niet betrokken bij de ontsteking. De ontsteking zit hem in de wormvormige aanhangsel van de blindedarm. De diagnose is vaak gemakkelijk vast te stellen, maar wordt vaak ook over het hoofd gezien. Wanneer men twijfelt gaat men direct over tot het verwijderen van de blindedarm. Wanneer de blindedarm te erg ontstoken is, valt deze niet meer te opereren. Het risico bestaat dat er perforatie optreed wat buikvliesontsteking en abcesvorming als gevolg kan hebben. Het is dus beter om een, achteraf, gezonde appendix (blindedarm) eruit te halen dan een ontstoken blindedarm te laten zitten. De helft van alle ingrepen blijkt achteraf overbodig. Blindedarmontsteking komt met name voor bij jonge mensen, maar kan ook heel goed op latere leeftijd optreden.
Kenmerken blindedarmontsteking
Een blindedarmontsteking heeft als belangrijkste kenmerk dat je veel pijn ervaart in de rechter onderbuik. In de meest klassieke gevallen van blindedarmontsteking gaan hier pijnscheuten rond de navel aan vooraf. Je bent misselijk, je geeft af en toe over maar je hebt vrijwel geen zin in eten. De pijn in de buik kan in combinatie met koorts gaan, maar dat is niet altijd het geval. Diarree is ook een verschijnsel van blindedarmontsteking. Na een tijdje ontstaan er peritoneale prikkelingsverschijnselen. Het zachtjes indrukken van de buik aan de rechterkant doet zeer en het vervolgens snel loslaten van de buik doet ook pijn. dit noemt men ‘loslaatpijn’. Over het algemeen zijn er in het bloed verschijnselen aanwezig die aangeven dat er een ontsteking aanwezig is in het lichaam en er bevinden zich meer bloedcellen in het lichaam dan normaal. Mocht het zo zijn dat bovenstaand verschijnsel niet wordt vastgesteld, dan wil dit niet zeggen dat blindedarmontsteking geen optie is. Bij twijfel kan er middels een echo met meer zekerheid een diagnose vastgesteld worden.
Klachten en symptomen blindedarmontsteking
De klachten en symptomen die kunnen wijzen naar een blindedarmontsteking kunnen erg variëren. Bij jonge(re) kinderen en bij mensen boven de 65 kunnen de symptomen vrijwel niet aanwezig zijn. Symptomen en klachten die kunnen duiden op blindedarmontsteking zijn:
- Een harde, opgezette buik.
- Je hebt last van verstopping en gasvorming. Dit gaat soms gepaard met diarree.
- Je ervaart een aparte pijn zo rond de navel die op kan treden op diverse plekken rechtsonder in de buik.
- Je hebt een scherpe, plaatselijke en blijvende pijn binnen een aantal uren.
- Pijn in de buik bij bewegen. Door bijvoorbeeld door bijvoorbeeld diepe ademhaling, hoesten en niezen.
- Het zo ineens verdwijnen van de pijn nadat andere symptomen zich al voorgedaan hebben. Dit is erg gevaarlijk! Neem direct contact op met een arts of ga direct naar het ziekenhuis.