Wat is chlamydia?
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening ofwel soa. Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Chlamydia is een infectie die teweeggebracht wordt door een bepaalde bacterie. Deze bacterie nestelt zich over het algemeen in de slijmvliezen van de vagina, in de baarmoedermond, de plasbuis of bij de billen. Chlamydia kan door het hele lichaam verspreiden en voor veel verschillende lichamelijke klachten zorgen. Je krijgt chlamydia wanneer je onveilig vrijt of in contact komt met de slijmvliezen van de geslachtsorganen. Wanneer je een condoom gebruikt is het vrij onwaarschijnlijk dat je chlamydia oploopt, maar het is mogelijk. De infectie is gemakkelijk te genezen middels antibiotica.
Chlamydia klachten en symptomen vrouw
Welke klachten, verschijnselen en symptomen krijg je als vrouw als je chlamydia hebt? Ongeveer 70 procent van alle vrouwen die chlamydia hebben ervaren geen klachten. Het is dus mogelijk dat je zonder dat je het weet rondloopt met chlamydia. Daarmee is de kans dus groot dat je ongemerkt anderen infecteert. De symptomen die je krijgt als je wel klachten van chlamydia hebt zijn meestal een branderig gevoel tijdens het plassen en/of een toename in vaginale afscheiding. Het kan ook voorkomen dat je tussen de menstruatie door via de vagina wat bloed verliest. Je kunt een bloederige afscheiding hebben na de seks of je hebt pijn in je onderbuik na de seks. Wanneer de infectie in de anus is genesteld dan kunnen klachten zoals jeuk, pijn of een slijmerige afscheiding uit de anus voorkomen.
Chlamydia klachten en symptomen man
Mannen hebben vaak geen last van verschijnselen van chlamydia. Mannen merken het namelijk vaak helemaal niet dat ze chlamydia hebben. Het kan zijn dat je als man wat pijn hebt tijdens het urineren of dat er afscheiding uit de penis komt. Als je als man anale seks hebt gehad is het ook mogelijk dat je een pijnlijke anus hebt of dat je jeuk of een slijmerige afscheiding hebt uit je anus. Dit kan voorkomen bij een infectie opgelopen tijdens de anale seks. Onveilig vrijen is oorzaak nummer een van de opgelopen infectie.
Behandeling chlamydia
Chlamydia wordt behandeld met antibiotica en vaak bestaat de behandeling uit een eenmalige kuur. Wanneer de infectie zich in je anus bevindt dan duurt de kuur één tot drie weken. Nadat je chlamydia hebt opgelopen ben je extra vatbaar voor nieuwe infecties. Je kunt dus snel opnieuw chlamydia oplopen. Alle seksuele partners dienen dus onderzocht en indien nodig behandeld te worden. Wanneer je chlamydia gehad hebt is het verstandig om na een maand of 6 wederom even onderzocht te worden. Met name als je wisselende seksuele relaties gehad hebt.