Mediblog

Symptomen prostaatkanker

Prostaatkanker

Prostaatkanker komt over het algemeen voor bij mannen boven de 65 jaar oud. Toch komt het ook steeds vaker voor dat mannen van begin 40 te kampen hebben met prostaatkanker. Met name in West-Europa en in de Verenigde Staten hebben steeds meer mannen te maken met de vorm van kanker. Prostaatkanker groeit langzaam en geeft in het begin dan ook nog geen klachten. Vaak wordt de kanker dus ook pas ontdekt zodra iemand zich met een reeks andere klachten bij de huisarts meldt. Veel voorkomende klachten zijn het problemen met plassen of pijn in de botten.

De prostaat zorgt ervoor dat de zaadcellen worden opgeslagen en een melkachtige vloeistof wordt afgescheiden dat ongeveer 20-30% van de volume bepaald van de zaadvloeistof. Het vloeistof van de prostaat zorgt ervoor dat de zure omgeving van de vagina wordt geneutraliseerd. Hierdoor is het mogelijk voor het sperma om langer te overleven in de vagina.

Prostaatkanker verschijnselen

Prostaatkanker kan je herkennen aan de volgende klachten, symptomen en verschijnselen. Let wel op dat de symptomen ook indicaties voor andere kwalen kunnen zijn.

  • Je hebt last van je rug of van je bekken. Deze klachten komen met name door uitzaaiing van de kankercellen die zich verspreiden vanuit de prostaat.
  • Je hebt moeite met plassen. Het kan voorkomen dat de prostaatkanker wordt ontdekt omdat je naar de huisarts toe gaat omdat je moeite hebt met plassen. Misschien moet je extreem vaak plassen, ervaar je pijn tijdens het plassen, druppel je veel na of heb je bloed door je urine zitten. Het wil niet zeggen dat deze klachten direct op prostaatkanker duiden, maar zijn wel klachten die horen bij een opgezette of vergrootte prostaat.

Oorzaak prostaatkanker

Hoe prostaatkanker ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Men weet wel dat er bepaalde risicofactoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat je sneller te maken krijgt met de vorm van kanker.

Risicogroep prostaatkanker

De volgende groepen hebben een verhoogd risico om prostaatkanker te ontwikkelen.

  • Het bereiken van een hoge leeftijd. Prostaatkanker speelt in 80% op bij mannen die ouder zijn dan 65 jaar oud.
  • De omgeving waar je woont en leeft. In West-Europa en in de Verenigde Staten komt prostaatkanker vaker voor. Dit heeft te maken met de etnische afkomst, het type voedsel dat we eten en de omgevingsfactoren.
  • Prostaatkanker komt over het algemeen veel voor bij zwarte Amerikanen.
  • Prostaatkanker komt vaker voor bij mannen die in de familie al eerder te maken hebben gehad met prostaatkanker door een zoon of een vader met de ziekte.

Prostaat controleren huisarts

Je kunt voor de zekerheid altijd je prostaat laten controleren door je huisarts. De huisarts kan je gauw genoeg vertellen of er iets mis is de ja of de nee. Hoe eerder je erbij bent hoe hoger je kansen zijn om snel(ler) te genezen.

Mannen van 50+

Stel u bent bij uw huisarts voor een kwaal of een probleem. Uw huisarts zal eerst uw bloed willen controleren en geeft u een kaart met potloodstreepjes voor bloedcontrole op verschillende waardes die hij/zij wil weten alvorens verder te gaan. Vraag uw arts om om ook PSA aan te strepen. Vergeet hij/zij dat , zet dan zelf een potloodstreepje bij PSA! Hoort u niets dan is het OK en werkt uw prostaat naar behoren. Hoort u wel wat en is de PSA waarde in uw bloed te hoog dan is het zinvol om het nader te onderzoeken. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen.

Waarom schrijf ik dat? Omdat mijn PSA waarde te hoog was bij een routine onderzoek bij een spastische darm ( PDS) en dit eigenlijk niets te doen had met mijn prostaat. Na controle bleek dat mijn PSA waarde veel te hoog was en nader onderzoek in het ziekenhuis nodig was.

Conclusie, ik had prostaatkanker zonder dat ik daar maar iets van had gevoeld. Prostaat werd operatief verwijderd en bij nacontrole bleek alles in orde te zijn. Nog steeds ” schoon” na 15 jaar !

Dus collega mannen, ben je 50+ laat dan je PSA regelmatig controleren en is het fout neem dan contact op met Dr.Wijburg !

Dhr. C.J. Wijburg

” In mijn naaste omgeving heb ik helaas kunnen zien hoe de ziekte prostaatkanker kan verlopen. Sindsdien heb ik mij ingezet in wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker. Later besloot ik dat ik uroloog wilde worden. Binnen het vakgebied urologie ben ik met name geïnteresseerd in de minimaal-invasieve technieken. Het goed bespreken van alle mogelijke behandelingen beschouw ik als zeer belangrijk. In de eed van Hippocrates staat niet voor niets: u mag de patiënt primair niet schaden: “Per Primam non Nocere”. De robot-geassisteerde laparoscopie voldoet aan dat principe, omdat het mogelijk is een grote operatie met zo min mogelijk schade te laten verlopen. Dat zie je bij de prostaatkankeroperaties, maar zeker ook bij de blaaskankeroperaties. Momenteel ben ik erg gedreven om de meerwaarde van de robot-geassisteerde chirurgie bij blaaskanker wetenschappelijk te bewijzen.”

Opleiding en werkervaring

Carl Wijburg (1974) is opgeleid tot uroloog in het opleidingscluster verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Aanvullend is hij opgeleid in robot geassisteerde chirurgie in het Onze Lieve Vrouwen Ziekenhuis te Aalst, België (Prof dr Alex Mottrie). Sinds 2008 werkt hij als staflid in de vakgroep Urologie. Hij is met name werkzaam op het gebied van kankerbehandelingen in de urologie, zoals prostaat- en blaaskanker. Sinds 2012 is hij betrokken bij het opleiden van andere urologen in binnen- en buitenland, daar waar het gaat om robotgeassisteerde chirurgie voor prostaat- en blaaskanker. Rijnstate is sinds 2015 een internationaal erkend opleidingscentrum voor de robot geassisteerde prostaatverwijdering.

Om de meerwaarde van robotchirurgie bij blaasverwijderingen te onderzoeken, is de RACE studie gestart. Dit is een door ZonMw gesubsidieerd onderzoek en een samenwerking tussen de patiëntenvereniging Leven met Blaas- of nierkanker, Rijnstate en Radboudumc. De voor de patiënt belangrijke verschillen in uitkomsten van zorg tussen robotchirurgie en open chirurgie zullen onderzocht worden.

Doe er uw voordeel mee ! meer info en voor afspraken : https://www.rijnstate.nl

Hoger risico prostaatkanker door slaapproblemen

Mannen met slaapproblemen hebben volgens onderzoekers een twee keer zo hoge kans om prostaatkanker te krijgen. Het onderzoek is gedaan door de Universiteit van IJsland in Reykjavik.

Vragen over slaapgedrag

Voor het onderzoek zijn 2425 mannen tussen de 67 en 96 jaar onderzocht, die vragen kregen over hun slaapgedrag. Er werd bijvoorbeeld over slaapmedicatie, moeite met slapen en ’s nachts wakker worden gevraagd. Het onderzoek duurde 5 jaar.

Tot twee keer zo hoog risico op prostaatkanker

Uit het onderzoek is gebleken dat 6.4% van de onderzochte personen prostaatkanker hebben ontwikkeld. Mannen met slaapproblemen hadden volgens het onderzoek 1,6 tot 2,1 keer zo veel kans op prostaatkanker dan mannen die geen slaapproblemen hadden. Het risico werd hoger bij vergevorderde prostaatkanker en bijna drie maal zo hoog bij mensen met zeer ernstige slaapproblemen.

De resultaten moeten nog worden bevestigd

Om de resultaten te bevestigen, moet er volgens de onderzoekers een veel groter onderzoek worden uitgevoerd, waarbij meer mannen worden onderzocht voor een langere tijd dan 5 jaar. Uiteindelijk zou een bewezen relatie tussen slaapgebrek en prostaatkanker kunnen worden gebruikt om eerder in te grijpen en zo prostaatkanker vaker te voorkomen.

Artikel op NOS dd 15 november 2023

Lees

 

Wellicht ook interessant....