Mediblog

Symptomen reuma

Reuma

Symptomen van reuma houden vooral pijn of stijfheid in bepaalde spieren en/ of gewrichten in. Gewrichten kunnen ook dik zijn bij reuma. Wat is reuma? Hoe herken je de symptomen van reuma? Is reuma te voorkomen?

Wat is reuma?

De term reuma  wordt gebruikt voor vele aandoeningen aan de gewrichten, spieren, pezen, slijmzakjes, botten en gewrichtskapsels. In het kort is reuma een verzamelnaam voor alle aandoeningen aan het bewegingsapparaat. De meeste vormen van reuma zijn als chronisch te omschrijven en daarmee dus ongeneeslijk. Wanneer je er echter niets aan laat doen, zullen de klachten steeds erger worden. Met de juiste behandeling kunnen klachten afnemen en kan de betreffende aandoening zodanig afzakken dat de pijn te dragen is en leefbaar is of in elk geval handelbaar is. Chronische pijn kent eigenlijk altijd haar goede en slechte periodes en zal soms erger zijn en soms minder erg.

Symptomen van reuma

De belangrijkste symptomen van reuma zijn pijn of stijfheid in spieren en/ of gewrichten of dikke spieren. Er kan ook roodheid en tintelingen rond gewrichten optreden. Als de reuma veroorzaakt wordt door een virus of door een infectie, dan zijn koorts, gewichtsverlies maar ook moeheid herkenbare symptomen van reuma. Meestal begint reuma op een specifieke plek in het lichaam. De pijn is plaatselijk en bevindt zich op een klein deel van het lichaam. De symptomen van reuma verspreiden zich vervolgens door het lichaam en de pijn neemt toe. Meestal vinden de symptomen van reuma symmetrisch plaats. Zo heeft iemand die last van reuma in zijn hand heeft meestal geen last van slechts één hand, maar van beide handen.

Vormen van reuma

Er zijn vele vormen van reuma. De bekendere vormen van reuma zijn artrose, jeugdreuma, een jicht, en acuut reuma. We kennen ook wekedelenreuma ofwel fibromyalgie en ontstekingsreuma. Hoewel de vormen verschillend zijn, zijn de belangrijkste symptomen van reuma toepasbaar op alle vormen van reuma.

Wekedelenreuma of fibromyalgie

Reuma in de pezen, spieren, banden en slijmbeurs in het gewrichtskapsel rondom een gewricht wordt ook wel wekedelenreuma of fibromyalgie genoemd. Dit noemen we de weke delen. Heeft men hieraan pijn, kan het zijn dat men weke delenreuma heeft. Pijn aan de weke delen kan veroorzaakt worden door een ontsteking hierin zoals bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking of peesontsteking.

Artrose

Artrose wordt ook wel slijtage van het gewricht genoemd. Bij artrose is er sprake van beschadiging van het kraakbeen, waardoor de botten tegen elkaar gaan schuren. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid, waardoor bewegen moeilijk wordt.

Ontstekingsreuma

Bij ontstekingsreuma is er sprake van gewrichtsslijmvliesontsteking, waardoor er meer gewrichtsvocht wordt aangemaakt dan nodig is. Het gewricht wordt dik en veroorzaakt pijn en stijfheid. De meest bekende ontstekingsreuma’s zijn reumatoide artritis en de ziekte van Bechterew. Reumatoide artritis is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem geen onderscheid meer kan maken tussen goede en slechte organismen en daardoor eigen weefsel gaat aanvallen.

Diagnose reuma

Als je de symptomen van reuma bij jezelf herkent is het verstandig om naar een arts of naar het ziekenhuis te gaan voor een diagnose van reuma. Er zijn verschillende onderzoeken die de arts kan uitvoeren.

Lichamelijk onderzoek

Hierbij wordt gekeken of de gewrichten goed functioneren en of er enige beperkingen zijn in de beweging en het functioneren van de gewrichten.

Bloedonderzoek

Er kan ook bloedonderzoek plaatsvinden bij het onderzoek naar reuma. Mogelijk zijn er zogenaamde reumafactoren in het bloed, die wijzen op reuma.

Röntgenfoto’s

Ook röntgenfoto’s kunnen helpen bij het diagnosticeren van reuma. Zo is soms een achteruitgang van gewrichten zichtbaar op röntgenfoto’s. Botten en het kraakbeen kunnen worden bekeken via röntgenfoto’s.

Oorzaken reuma

Reuma wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren. Reuma wordt veroorzaakt door aanleg, het verstoord zijn van het immuunsysteem, stress,  (over)belasting van het lichaam, en bacteriën en virussen.

Aanleg

Aanleg kan een oorzaak zijn voor de ontwikkeling van reuma. Erfelijkheid is echter niet de enige oorzaak van reuma. Er zijn andere factoren nodig om uiteindelijk reuma te ontwikkelen naast aanleg.

Verstoord zijn van het immuunsysteem

Als het immuunsysteem verstoord is kan dit leiden tot reuma. Het immuunsysteem is namelijk verantwoordelijk voor het afvoeren van (schadelijke) stoffen die niet wenselijk zijn in het lichaam. In sommige gevallen werkt het immuunsysteem niet goed en keert het zich tegen het lichaam. Dit kan leiden tot auto-immuunziekten, maar ook tot reuma. Het immuunsysteem kan zich tot het eigen lichaam richten en zorgen voor ontstekingen in de gewrichten en dus reuma. Naast het veroorzaken van reuma, kan het immuunsysteem de situatie verder verergeren. Het immuunsysteem kan de ontstekingen aanvallen met schadelijke stoffen, waardoor de reuma wordt verergerd.

Stress

Stress kan het verloop van de ziekte reuma verergeren. Door stress neem je vaak een verkeerde houding in, hetgeen niet goed is als je al last hebt van reuma en de reuma alleen maar verergert.

(Over)belasting van het lichaam

Lichamelijke overbelasting kan ook reuma veroorzaken. Zorg ervoor dat je je lichaam niet verkeerd belast, zodat je reuma zoveel mogelijk voorkomt. Overgewicht heeft ook een negatieve invloed op reuma.

Bacteriën en virussen

Bacteriën en virussen kunnen ook vormen van reuma veroorzaken, zoals bijvoorbeeld acute reuma.

Reuma behandelen

De behandeling van reuma is voor een groot deel afhankelijk van de vorm van reuma. De verschillende vormen hebben verschillende behandelingen nodig. Wat buitengewoon belangrijk is bij het behandelen van reuma is rust.

Wellicht ook interessant....