Trombose is een veel voorkomende ziekte, die ervoor zorgt dat er in een bloedvat een soort bloedprop of een bloedstolsel ontstaat. Hierdoor kan het zo zijn dat de bloedvaten uiteindelijk afgesloten worden, waardoor het onmogelijk is dat bloed door de vaten stroomt en van de ene plek naar de ander komt. Het ontstaat in de aderen en in de slagaderen. Doordat het bloed er niet doorheen komt, kan het ook zo zijn dat er zwellingen ontstaat. In sommige gevallen kan het zo zijn dat een trombosebeen voorkomt. In de benen bevinden zich namelijk diepliggende aderen, die ook verstopt kunnen raken. Het bloed gaat normaal van de voeten via de benen naar het hart. Bij een trombosebeen is dit onmogelijk.
Wat zijn de verschijnselen?
Er zijn bepaalde verschijnselen, waaraan je kunt merken dat je last hebt van een trombosebeen. Ten eerste is het namelijk vaak zo dat de kuiten dikker en/of gezwollen raken. Uiteindelijk gaan ze, door deze zwelling, glanzen en er glad uitzien. Het been wordt vaak ook erg warm, en het kan erg pijnlijk zijn bij het lopen. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je helemaal geen klachten hebt van een trombosebeen, hoewel je het wel hebt. Dit ligt allemaal aan de persoon zelf. Een echo in het ziekenhuis verschaft duidelijkheid over de aan- of afwezigheid van een trombosebeen.
Het bloed in ons lichaam heeft de eigenschap dat het stolt. Op die manier kunnen wonden worden genezen, anders zou er oneindig veel bloed uit stromen. Maar in het lichaam kan het wel eens voorkomen dat bloed gaat stollen zonder dat er een wond is die geheeld moet worden. Dit kan onder andere voorkomen door bijvoorbeeld een botbreuk die werd opgelopen. Maar ook overgewicht of een heftige operatie kunnen de kans op een trombosebeen verhogen. Ook komt het vaak voor als een been niet goed heeft kunnen bewegen gedurende een langere periode, door bijvoorbeeld een kneuzing.
Hoe te voorkomen?
Je kunt een trombosebeen voorkomen, door bijvoorbeeld veel te bewegen. Dit is uiteraard altijd belangrijk, maar zeker als je een operatie hebt gehad of niet veel hebt kunnen bewegen. Als het al te laat is zijn er bepaalde medicijnen tegen een trombosebeen. Zo bestaan er namelijk bloedverdunners in de vorm van tabletten of injecties die je zelf moet toedienen. Ook zwachtelen of steunkousen zijn manieren om de pijn en de zwelling terug te dringen. Mochten de klachten heel ernstig zijn is het absoluut aan te raden om een huisarts of een ziekenhuis op te zoeken.
Meer info: Trombose Dienst