Een verstuiking is het uitrekken van de ligamenten, stevige bindweefsel structuren die de gewrichten verstevigen. Een verstuiking van de enkel is één van de meest voorkomende sportblessures en komt ook in het dagelijkse leven voor. De oorzaak van de verstuiking is een onnatuurlijke draaibeweging van de enkel, zoals het omslaan van de enkel naar binnen toe. Vaak gebeurt dit op een oneven ondergrond.
Symptomen van een verstuikte enkel
Een verstuiking veroorzaakt een ontstekingsreactie: pijn, zwelling, warmte en roodheid. Het gewricht zwelt op en kan een kloppend gevoel geven.
Het steunen op de enkel is vaak niet meer mogelijk omwille van de pijn.
Diagnose
Een verstuiking is soms moeilijk te onderscheiden van een meer ernstige blessure, zoals een breuk. Een bezoek aan de dokter is daarom meestal aangewezen. Een radiografie of CT scan kan andere blessures aantonen of uitsluiten.
Behandeling
De behandeling van een verstuikte enkel bestaat uit rust, ijscompressen en het omhoog houden van de enkel. Een brace of krukken zijn aangewezen om te helpen bij het lopen. Ontstekingsremmers helpen tegen de pijn en verminderen de ontstekingsreactie.
Preventie
Het aanschaffen van degelijk schoeisel is onontbeerlijk in de preventie van enkelverstuiking. Bij sporten waarvan gekend is dat ze vaak enkelverstuikingen veroorzaken (voetbal, basketbal) kan het aangewezen zijn om de enkel in te laten tapen voor extra versteviging.
Verwijder eventuele oneffenheden op het sportveld.